Cinteza Amandina Spit

Cunoscuta si ca „cinteza cu inima neagra”, „cinteza cu bavetica” sau „cinteza cu coada lunga”. In limbajul uzual, dar si in comert, o veticinteza-split gasi ca si cinteza amandina sau pur si simplu amandina.

Origine

Cinteza aceasta provine din nordul Australiei, unde traieste in savane sau campii, de obicei in apropierea unor cursuri de apa. Dupa zebruta australiana este a doua cinteza australiana ca raspandire in mediul natural, dar si in acvicultura.

Descriere:

Pasarea masoara 13- 15 cm si se distinge printr-o barbita de culoare neagra, bine delimitata. Un alt aspect caracteristic speciei este coada neagra, lunga si ascutita.

Crestetul este gri argintiu, spatele si aripiile cafenii, coapsele negre, iar pieptul si abdomenul maro-roscat pal. De la ochii la cioc prezinta o linie fina, neagra. Picioarele sunt portocalii, iar ciocul rosu.

Masculul este putin mai mare decat femela si are bavetica mai bine dezvoltata. El este singurul care canta. Datul din cap este intalnit la ambele sexe, insa masculii il adopta mai des.

Dieta:

Consuma seminte cum ar fi meiul sau iarba canarilor. Nu exclud nici insectele. In captivitate li se poate oferi si ou fiert tare, precum si verdeturi, legume si fructe.

Osul de sepie, grit-ul si apa proaspata sa fie mereu prezente in colivie.

Comportament:

Masculii acestei specii sunt teritoriali si pot deveni agresivi. De regula sunt pasari pasnice, insa nu se recomanda adapostirea lor cu alte specii mai timide.

Masculul curteaza orice nou venit, in fucntie de semnalele primite stie daca are de-a face cu o femela sau un mascul. In functie de sexul noului venit, adopta un alt comportament. Femelele vor fi curtate prin topaituri si triluri „seducatoare”, iar masculii vor fi alungati. De multe ori, masculii nou sositi pe un teritoriu evita sa isi deconspire sexul, pentru a putea fi acceptati in grup.

Amandinelor  le place sa se imbaieze. Amplasati in colivie si o cadita cu apa curata.

Noaptea se odihnesc in cuib. Si in mediul natural pasarile petrec noaptea in cuiburi, si nu doar in sezonul de imperechere asa cum fac majoritatea cintezelor. Asa ca nu uitati sa dotati colivia si cu un cuib (descoperit).

Sunt pasari energice, care au nevoie de spatiu. Au zborul pe orizontala, asa ca o colivie de cel putin 1 m lungime este necesara. Au tendinta de ingrasare daca nu fac suficient exercitiu fizic si se exagereaza cu hrana bogata in nutrienti, cum ar fi oul.

In captivitate:

Se simt cel mai bine intr-o voliera sau aviariu, in grupuri de 10-12 indivizi. Pasarile prefera sa isi aleaga singure partenerii. Vara pot fi tinute afara, insa iarna au nevoie de caldura.  Rezista chiar si la 15 grade Celsius.

Reproducere:

Cinteza amandina se reproduce in captivitate relativ usor. Important este sa lasati pasarile sa se aleaga singure. E posibil ca o pereche pusa impreuna sa nu doreasca sa se imperecheze niciodata.

Femela depune 4-7 oua, pe care le vor clocii ambii parinti.  Puii eclozeaza dupa 14 zile si sunt acoperiti cu pene. La 21 de zile deja incep sa paraseasca cuibul, iar la 42 de zile sunt intarcati si lasati pe cont propriu. La 9 luni devin maturi sexual.

Sursa :

 

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Leave a comment