Ingrijirea canarilor

Articol de Claudia Cioaca

Cel mai sigur indiciu pentru recunoasterea unui mascul este cantecul bine format, ale carui ture le executa cu gusa puternic umflata, cu ciocul aproape inchis si uneori cu penele de pe crestet infoiate. Fata de infatisarea femelei, cea a masculului se distinge prin marime, vigurozitate si vioiciune. Sanatatea pasarilor tinute in colivie se asigura prin observarea zilnica a acestora, prin hranirea lor si igiena riguroasa a coliviei si a betelor de sezut. Excrementele pot constitui un indiciu al starii de sanatate a canarilor. Pasarile sanatoase au excrementele sub forma de mici bastonase cilindrice, cu pete sau portiuni albe la capate. Excrementele moi, apoase, indica sau unele deranjamente stomacale, sau o stare necorespunzatoare.

Canarul domestic se tine in apartamente, in colivii de diferite marimi si modele. O hranire echilibrata confera organismului respectiv o stare permanenta de sanatate. Canarii, fiind pasari care isi petrec intreaga viata in captivitate, au nevoie de o alimentatie care sa le asigure toate substantele nutritive, vitamine, substante minerale etc. Elementele nutritive indispensabile pentru desfasurarea vietii animalelor sunt: apa, zaharurile, substantele azotoase (proteinele), grasimile, elementele minerale si vitaminele.

Nutreturile folosite in alimentatia canarului sunt: seminte si diverse preparate din faina de cereale, nutreturile verzi, fructe sau radacinoase, si oul de gaina fiert. Este necesar ca atmosfera in care sunt tinute pasarile sa fie cat mai sanatoasa, sa se asigure ventilatia aerului, fara sa se produca curenti de aer, foarte periculosi pentru sanatatea canarilor. De asemena, lumina zilei si razele soarelui trebuie sa patrunda din plin in incaperea respectiva, fara insa ca acestea din urma sa cada direct pe pasari. Curatenia coliviei si a betelor de sezut trebuie sa fie o preocupare permanenta a crescatorului. Insalubritatea, pe langa altele, favorizeaza formarea si inmultirea parazitilor la pasari.

Advertisements

One thought on “Ingrijirea canarilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s