Sexarea canarilor – mascul sau femela?!

Pana acum am discutat despre ingrijirea canarilor, specii si varietati, hranirea si inmultirea acestora. Probabil ca deja aveti si puisori insa apare o problema cand trebuie sa ii impartiti pe sexe. Sau poate doriti sa achizitionati un canar si vreti sa va asigurati ca vanzatorul nu va vinde un mascul in locul unei femele, sau invers. Diferentierea sexuala la canari este dificil de realizat, chiar si de catre crescatorii cu experienta. Totusi de-a lungul timpului unii specialisti au emis diverse teorii in acest sens, bazandu-se pe observarea pasarilor lor de-a lungul a multor ani.

Trebuie mentionat de la inceput ca nicio metoda nu poate spune cu o exactitate de 100% sexul real al canarului. Deasemenea nu toate metodele sunt valabile la toate speciile de canari. Cu toate acestea in doua moduri  putem spune cu precizie absoluta daca canarul nostru este femela sau mascul:

– daca depune oua este cu siguranta femela
– testul ADN, care va determina sexul genetic al pasarii, acelasi cu cel real.

Cum la noi efectuarea de teste ADN la canari este inca o utopie, iar momentul cand pasarea a depus ouale poate fi prea tarziu, ne vom ghida dupa alte metode care ne pot macar orienta inspre sexul corect al canarului.

1. Testarea puilor in prima luna de viata, cand au inceput deja sa le apara cotoarele viitoarelor pene. Cel care a enuntat aceasta teorie (James Anangnos) garanteaza pentru corectitudinea ei de 100%. Cand puii sunt in cuib cu capetele afara asteptand sa fie hraniti, apropiati mana sau doar un deget de marginea cuibului. Conform lui, femelele vor ramane nemiscate, in timp ce toti masculii isi vor ascunde capetele si vor ridica fundul. O alta teorie care crede ca rezolva acest mister inca de cand canarii sunt pui decurge astfel: toti pui in varsta de aproximativ o luna se pun pe un prosop sau o suprafata plana nealunecoasa, in linie. Primii care se vor misca, vor topai sau se vor agita vor fi masculii, in timp ce femelele raman la locul lor. Cand luati puii pentru a-le monta inelul pe picior mai puteti primi un indiciu. Se pare ca amsculii au degetul central mai lung decat celelalte, pe cand la femele au aceeasi dimensiune.

2. Restul metodelor care vor fi prezentate mai jos se aplica in perioada cand pasarile sunt deja adulte. Culoarea poate fi un alt indicator relativ al sexului canarului. La indivizii care au la baza pigmentul galben, masculii au penajul de culoare mai intensa in timp ce culoarea femelelor este mai pala.

3. Cantatul: majoritatea specialistilor spun ca daca un canar canta este cu siguranta mascul. Si de cele mai multe ori au dreptate, insa sunt si exceptii. Unii masculii nu canta, fie pentru ca nu au fost invatati, fie pentru ca nu se simt in siguranta (cand sunt mutati) sau sunt doar prea lenesi. Astfel dac canarul nu  canta nu putem spune ca e femela. Pe de alta parte, si femelele canta. In general ele au un cantat mai slab, lipsit de verva, de scurta durata si cu un repertoriu mai limitat. Foarte rar exista exemplare feminine care pot concura cu un mascul si confundate cu acesta. Cantatul masculilor e greu sa fie confundat cu al femelelor. Se intensifica mai ales in perioada de imperechere.

sexare canari4. In perioada de imperechere este destul de usor sa ne dam seama de sexul canarului. Primavara, cand are loc, femelele se pregatesc sa isi construiasca cuibul; ele sunt singurele care participa la aceasta munca. In schimb masculii isi intensifica trilurile, devin mai agitati si executa dansuri de curtare.

5. Tot in aceasta perioada putem purcede la uncontrol fizic al pasarilor. Examinati regiunea anala a lor (cloaca). La masculii apare o proeminenta (pseudo-penisul) care depaseste linia abdomenului. La femele cloaca apare rotunda spre deosebire de a masculilor care este ingusta. In afara perioadei de imperechere regiunea anterioara anusului la femela are forma de cupola. In perioada de imperecherecapata o forma de torpila, alungita.

Incercati aceste metode de determinare a sexului. Analizati rezultatele! Daca primiti acelasi rezultat de la mai multe dintre ele, puteti lua acel raspuns ca cel corect. Daca obtineti rezultate contradictorii va trebui sa asteptati pana cand canarul va fi adult si va manifesta caractere specifice unui anumit sex.

Sursa:

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Advertisements

One thought on “Sexarea canarilor – mascul sau femela?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s