Cateva sfaturi pentru cresterea si inmultirea pasarilor indigene

SCATIUL – Carduelis Spinus in latina face parte din familia fringillidaelor, are dimensiunea de 10 pana la 12 cmm si o greutate cuprinsa intre 13 , max. 16 g. Acesta traieste în toate regiunile Europei Centrale si în Asia din Siberia pina în Filipine .
DESCRIEREA SCATIULUI
– MASCULUL : fruntea , crestetul capului si gatul de culoare neagra , spatele verde inchis cu desen de culoare bruna , partile laterale ale capului , gatului si pieptul (în partea de sus) si pe laterale ( cu desen brun ) galben intens , bara aripilor si baza cozii de culoare galbena , ciocul gri si picioarele negre .
– FEMELA : femelele si puii nu au capul negru si sint colorate mai slab, aripile si coada de culoare neagra ; capul , gitul si spatele brune – verzui iar desenul spatelui brun inchis la felca si al lateralelor care se lungeste mai mult sau mai putin simetric pana la partea de sus a piptului ; bara aripilor, obrazii si baza cozii de un galben mai diluat în comparatie cu cel al masculului , ciocul gri si picioarele negre .
-TINERETUL : suntnt practic identici ca si femela , exceptie facand desenul, care este mai comfuz iar galbenul cozii mai clar .
REPRODUCEREA SCATIULUI
Reproducerea scatiului este strins legata de abundanta semintelor de conifere si in special ale Molidului, pe care le extrage direct din conurile acestuia . Aceasta perioada incepe în luna aprilie iar cuibul construit este construit în general in conifere dar mai ales in pinul de pădure, la inaltimi foarte mari si este bine ascuns si captusit pe dinafara cu licheni si muschii ca sa fie greu de observat de predatorii,dar si din ierburi mici ace de pin,iar la interior cu par de animale ,pene si vegetale fine.
Numarul oualelor depuse este 4-5 oua, de culoare alb-albastruie cu puncte brune -rosiatice .Clocitul dureaza in general 12-13 zile iar puii sint alimentatii de ambii parintii cu mici insecte ,seminte de molid si pin de padure dar si cu seminte(preferand in special pe cele de papadie ).Puii devin independenti dupa 19 -25 zile.
Dupa perioada napirlirii se aduna in grupuri de minim 10 exemplare fiind mai tot timpul in cautarea hranei.
In captivitate este foarte des intilnit in crescatorii dar si individual. Fiind o pasare care sufera de caldura este recomandat sa fie amplasat intr-un loc umbros. Cuibul este pozitionat sus, camuflat intre ramuri. In cele mai multe cazuri masculul nu lasa femela sa cloceasca si atunci este indepartat, dar trebuie reintrodus dupa ce au aparut puisorii, care vor fi hraniti de ambii parinti si se recomanda inelarea acestora in a-VI-a sau a-VII-a zi deviata cu inele cea un diametrul de 2,4mm. Ca hrana se poate folosi un amestec pentru canari,fructe si legume tot timpul anului.
ALIMENTATIA LA SCATIU
– un bun mix de seminte de canari inbunatatit cu 15%niger; 3%cinepa; 2% in; 2%seminte de mac; 2%seminte de salata;
– tot felul de seminte incoltite;
– ou fiert si ras sau pastoncin de ou.
– fructe si legume proaspete si schimbate zilnic;
– spanac o data pe saptamana;
– castravete feli 5-6 zile pe saptamana;
– dovlecel verde feli 4-5 zile pe saptamana;
– salata verde 2 zile pe saptamana;
– papadie 6-7 zile pe saptamana.
FRUCTELE CE SE RECOMANDA
– mar o data pe saptamana;
– para o data pe saptamana;
– caisa din cand in cand
– otet de mere citeva picaturi 5-6 in apa de2 ori pe saptamana;
VITAMINE
– vitamina E – in perioada reproduceri picaturi in apa sau pulvere amestecata in ou cu biscuit ras de 2-3 ori pe saptamina.
– vitamina A /AD – in perioada cind pui sint independenti ,picaturi in apa 10 zile consecutive si pentru adultii dupa ce au terminat de crescut pui.
– complex multivitaminic – in perioada napirliri in apa sau in ou.

FLORINTELE – Carduelis chloris in latina, face parte din familia fringilide, impartit in cinci subspecii si anume :
– in Europa intalnim Carduelis chloris chloris ;
– in Africa de Nord si in Insulele Azore intalnim Carduelis chloris aurantiiventris;
– in Orientul Mijlociu intalnim Carduelis chloris chlorotica;
– in Insulele Corsica si Sardinia intalnim Carduelis chloris madaraszi ;
– in Iran si Caucaz intalnim Carduelis chloris turkestanus .
Acesta are un corp masiv si a fost introdus cu succes in Oceania si in America de Sud, Argentina si Uruguay.
Dimorfismul sexual este destul de accentuat, femela avind un pic culorile mai deschise.
MASCULUL – are capul si spatele de culoare brun masliniu cu infiltratii gri.
FEMELA – are capul si spatele de culoare gri verzui.
Florintele, are in jur de 15 cm. , zborul este ondulat iar cintecul este placut, aproape repetat. In natura, acesta nu se indeparteaza prea mult de copaci, primavara coborind din paduri pana in parcurile oraselor.
Pe la sfirsitul lunii aprilie, construieste un cuib grosolan si voluminos in care femela depune 4-5 oua de culoare alb-albastrui si cloceste 13-14 zile fara ajutorul masculului. Puii ies din cuib dupa 16-18 zile devenind independenti dupa circa o luna de zile. In primele 5-6 zile de viata ale puilor parintii devin”insectivori” deoarece puisorii au nevoie de proteine. Perioada de intarcare este foarte dificila pentru pui, deoarece foarte multi mor (inca nu se cunoaste exact motivul dar se crede ca ar fi vorba de ceva boli intestinale).
ALIMENTATIA
– ca hrana se foloseste un amestec de seminte pentru canari;
– fructe si legume se vor adauga tot timpul anului;
– in perioada intarcarii se va lasa mincare care se digera mai usor – glant si salata.

CINTEZOIUL – Fringilla coelebs in latina, este o pasare sedentara foarte frecvent intilnit la noi in tara , aria de raspindire se intinde de la cimpie pina la munte, in padurile de rasinoase.Iarna cintezoiul coboara la cimpie,unde impreuna cu pasarile autohtone formeaza pilcuri mici in cautarea hranei.
Cand iernile sunt mai blande masculii pot fi auziti cantand (in zilele calduroase) chiar si la jumatatea luni februarie, atunci cand incepe migratia spre paduri si spre munte .Intoarcerea lor in campie la locurile de cibarit, o regule bine stabilita. Primii trec masculii in grupuri mici de 2-3 exemplare apoi grupuri de cate 4-5 masculii si 7-8 femele ,pentru ca mai apoi spre sfarsit, sa treaca grupuri de 1-2 masculiicu si cate 10-15 femele.
MASCULII : – sunt recunoscuti dupa culoarea albastruie-pura a partii posterioare a capului ,cefei si laturilor gatului, obraji si pieptul, precum si o parte a abdomenului de un brun-roscat-deschis pina la aramiu-brun, spatele de culoare brun -roscat cu tartita verde-galbui, aripile negre,umerii si o linie travesala peste aripi de culoare alba, coada neagra cu rectricele mijlocii intens cenusii, iar retricele externe cu o pata alba destul de mare.
FEMELELE : – au capul, gatul si partea superioara aspatelui de culoare verzui-brun-cenusiu cu partea inferioara alb murdar, iar pe piept cenusiu-roscat. Cu toate ca se inblinzeste si se acomodeaza foarte greu cu colivia, cintezoiul este apreciat pentru coloritul sau ,dar mai ales pentru cantecul variat.
Se creste si se reproduce in captitate de peste 15 ani in Europa Centrala, ajungandu-se in prezent la mai multe mutatii de cloare pana la exemplare complect albe.
Cintecul cintezoiului este placut si melodios este compus din din parti cu o rezonamta puternica si cu diferite tonuri : subtire, mijlociu si gros. Cele mai apreciate exemplare sint cele care au partea cu triluri cu ,,vichiau” si cu un ton gros. Exprimarea fonetica a celor mai apreciate parti ale cintecului de cintezoi este partea cu triluri cu ,,vichiau” ; ,,tim-tim-tim-prrrr-pea-pea-pea-pea” o pauza mica si ,,vriiicheau”. Sunt de asemenea apreciate ,,tim”-urile lungi si ,,piuetura” saltata.
Cintezoii cuibaresc de doua ori pe an, primul cuib cotine in medie 4 la 6 oua, fiind complet pe la a doua jumatatea lunii aprilie a anului, iar al doilea si ultimul cuib contine 3 la 4 oua depuse pe la sfirsitul lunii iunie a anului in curs.

STICLETELE – CARDUELIS CARDUELIS, STICLETELE COMUN,este mai mic masoara 12 cm ,decit rudele sale carduelis caniceps ,sau sticletele de himalayacre care masoara14 cm .diferenta consta in lipsa calotei(dungi negre de pe cap)care lipseste la sticletele de himalaya.o alta diferenta este culoarea maro de pe spate mai inchisa la sticletele comun.la pui lipseste culoare rosie si neagra de pe cap,dar dupa prima napirlire apare si la ei.
SE reproduce din aprilie si pina in iulie,perechea poate ajunge si la trei rinduri de pui pe sezon.femela depune normal 4-5 oua,e poate ajunge si la 7 sau 3 ,de culoare alba,albastruie cu mici pete negre ,de forma alungata si dimensiunide 13/18 mm .clocitul oualelor dureaza12-14 zile.durata medie de viata e de aprosimativ 6 ani.dupa 3 saptamini puii parasesc cuibulsi devin independentii la 1 luna.in captivitate e important sa aiba sptiu mare se comporta bine in voliere dar si in colivi mari de 70x50x60h cm ,dar si o alimentatie diversasi echilibrata.
alimentatie sticlete:un bun mix de seminte de canari inbunatatit cu 25%niger ,5%cinepa,2% in ,2%seminte de mac ,2%seminte de salata.
fructe si legume proaspete si schimbate pe fiecare zi.
legume spanac o data pe saptamina
castravete feli 5-6 zile pe saptamina
dovlecel verde feli 4-5 zile pe saptamina
salata 2 zile pe saptamina
si papadie 6-7 zile pe saptamina
fructe recomandate:mar o data pe saptamina
para o data pe saptamina
caisa din cind in cind
lamiie citeva picaturi in apa2 ori pe saptamina
si tot felu de seminte incoltite(germinate).ou fiert si ras sau pastoncin de ou.
VITAMINE:
vitamina e :in perioada reproduceri picaturi in apa sau pulvere amestecata in ou cu biscuit ras de 2-3 ori pe saptamina.
vitamina a /ad in perioada cind pui sint independenti ,picaturi in apa 10 zile consecutive si pentru adultii dupa ce au terminat de crescut pui.
CompleX multivitaminic in perioada napirliri in apa sau in ou.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s