Din tainele unui crescator cu experienta

CONDITII DE VIATA:
Primul lucru care iti trebuie cand ai aceasta placere este colivia.Colivia este foarte importanta pt canar,deoarece este casa lui. Ea trebuie sa fie nici prea mica dar nici prea mare.sa asigure confortul canarului. Sunt f. multe modele de colivii in magazinele de

specialitate si de toate culorile. Dar ,din experienta mea colivia cea mai buna trebuie sa aiba forma de paralelipiped cu dimensiunile de 30-20-40 cm.40cm fiind lung. deoarece este f important ca distanta dintre cele 2 bete ale coliviei sa fie de minim 25 cm.Aceasta distanta obliga canarul la miscare,il obliga sa dea de 2 ori din aripi de la un bat la altul. Prin miscare isi creaza buna dispozitie la cantec si pofta la mancare.Ganditi-va ,ce ar fi ,sa aveti toate bunatatile din lume dar sa stai inchis intr-o camera f. mica. Veti spune, ca ele sunt pasari si nu oameni. Nu este chiar asa.

Daca-ti place canarul trebuie sa-i creezi si conditii.Veti spune ca nu prea sunt colivii de asemenea marimi. Stiu. Dar trebuie sa va descurcati. Alt lucru important este bucataria

coliviei.adica cele 2 vase in care se pune hrana si apa. Ele trebuie sa fie in exteriorul coliviei si cat mai bine protejate.Asta deoarece canarul are placerea de a imprastia cu ciocul semintele si de a se scalda in vasul cu apa. Lipsa hranei si a apei duc la moartea canarului.Acum ca am terminat cu colivia ,trebuie sa vedem unde o asezam.Este necesar un loc lumunos,cu putin Soare, ferit de vaporii din bucatarie sau de fumul de tigara si cu o temperatura cat mai constanta, circa 20-25 grade atat iarna cat si vara. Daca colivia are 30cm inaltime,betele trebuie asezate la 10cm de la baza.,ca sa aiba spatiu de miscare in partea de sus a coliviei. Spun asta deoarece multi sunt tentati sa le puna la mijloc.Betele sa fie facute din lemn de alun de circa 10-15-mm grosime si rotunde.Bine ar fi ca betele sa aiba 2 grosimi pe toata lungimea lor In colivie nu e indicat sa existe balansoar sau alte jucarii Spun asta deoarece canarul este o pasare vioaie si se poate rani sau ramane agatat (spanzurat )in ele.Toate coliviile trebuie sa aiba o tava in care obligatoriu sa fie pusa o ceasca de nisip. Spun asta deoarece nisipul ciugulit de canar il ajuta la mistuirea semintelor. Deasemenea ,nisipul, pastreaza o oarecare curatenie. Este recomandat atunci cand schimbam nisipul sa presaram peste nisip si putina coaje de ou bine fiert. Calciu din coaja de ou e important ,mai ales pt canarite.In privinta curateniei,ea trebuie facuta cam la 10 zile. Bine ar fi sa avem o alta colivie de rezerva,la fel ca prima colivie. Atunci mutam canarul in colivia curata ,iar cu cea murdara mergem la spalat.Spalatul este bine sa se faca cu apa fiarta,si apoi o lasam la uscat.Un lucru important in viata canarului este baia.Da,canarul trebuie sa se spele.Pt aceasta sunt in magazinele de specialitate baite pt canari,care se ataseaza la usita culiviei. Dupa ce a facut baie canarul,se ia baita de la coliviei .In general se asociaza curatenia cu baia canarului.veti vedea ca dupa cateva sedinte ,canarul va sti ca i se face curatenie si baie.Tineti minte ,canarul trebuie sa fie vioi ,sa sara pe bete. De aceea trebuie vizitat de catava ori pe zi ,ca sa vedeti ce-i lipseste.

Pe langa hrana canarul are nevoie si de apa .in mod constant, de aceea el trebuie controlat de cateva ori pe zi .mai ales vara ,cand este f cald. Un canar fara apa nu rezista 24 ore, mai ales daca- f cald.Este bine sa se puna apa la canar seara dupa ce s-a culcat. Astfel apa ia temperatura camerei si nu va mai tenta canarul sa faca baie.
Referitor la hrana, trebuie sa incepem cu semintele de baza; glant(pfalaris) niger,canepa,rapita.in si mei.Din toate acestea se face un amestec. Fiecare crescator cu reteta sa,dar se gaseste dozata si-n magazinele de specialitate.Un elementde baza in hrana canarului este verdeata,Adica,spanac,stevie,salata,papadie morcov ,patrunjel,marar si orice verdeata care o folositi in alimentatia voastra.Toate verdeturile trebuiesc bine spalate si apoi bine scurse. Fructele ocupa si ele un loc important. Ce ziceti de o felie de banana,mar, pepene galben sau smochina ?Fructele zamoase nu sunt prea indicate ,deoarece provoaca diaree.In hrana lui puteti folosi si un ou fiert 20 min.si apoi ras pe razatoare atat albu

sul cat si galbenusul.Nu faceti exces de ou ,deoarece duce la ingrasarea canarului, acesta fiind unul din motivele pt care nu mai canta.Vitaminele sunt f, importante pt canar. De obicei se foloseste AD3E si se gasesc la magazinele de specialitate
Aici ,cred ca avem destui specialisti care pot da catava sfaturi..aceste vitamine se dau in mastec cu apa sau cu hrana. Atentie ca au gust si miros si s-ar putea sa nu-i placa canarului, si atunci trebuiesc scoase. Se mai poate folosi si hrana moale.Are aspectul pesmetului ,si se foloseste la cresterea puilor ,in amestec cu oul fiert. Puteti pune si 2 biscuiti din aceea tari ,intre sarmele coliviei. Canarul va roade cu placere din ei. Uneori in sezonul rece este bine sa punem si o bucatica de slanina proaspata de porc,nesarata, agatata cu o sarmulita de colivie. Atentie sa nu se agate canarul in ea.
Zic ,ca dac a folositi aceste sfaturi canarul ,va trai mult la voi.
Nu v-am spus nimic despre achizitionarea (cumpararea )unui canar.Este o vorba din batrani “calul bun se gaseste in grajd “Adaptat la noi (sper sa nu-mi sare la gat cineva )canarul bun se afla in crescatorie.Punct. Sper ca ati inteles.Este bine sa vizitati de 2, 3, ori o crescatorie sau alta ,si apoi sa va hotarati ce canar cumparati.

Imperecherea.
singuratatea,este o boala care duce la stres si in final la moarte.Degeaba ai tot ce doresti,daca n-ai cu cine schimba o vorba. Asa e si la canari.Trebuie sa ai o pereche.Automat avem nevoie de inca o colivie,deoarece la inceput ,pana se obisnuiesc unul cu altul trebuie separati.Recomand ,ca , canarita sa fie tanara ,din anul in curs,De ce ?unele canarite bune mame,cand parasesc crescatoria in care s-au nascut si au scos primi pui,se adapteaza greu sau

de loc cu noua crescatorie.Si asa incep primele discutii,de genul “mi-ai vandut o canarita proasta “Din experienta mea ,nu exista canarita proasta,noi suntem de vina ,noi stricam canaritele pt ca noi nu intelegem dorintele ei.Si spunem “pai i-am pus ou,pateu seminte,si cand am venit de la serviciu am gasit puii morti.Aici intervine priceperea crescatorului,faptul ca el vede ce-i lipseste si ce vrea canarita.Aceste calitati se capata dupa ani si ani de cresterea canarilor. Desigur ca mai este si norocul incepatorului.Dar norocul nu dureaza,..fara pricepere.pt imperechere avem nevoie de o colivie mai mare pt ca sunt acum o pereche.Indicat ar fi o colivie de circa 50-30-30cm. lung.fiind de 50 cm.Cum stim ca’ fetitei ‘noastre ai trebuie un sot. Daca pana acum era relativ linistita ,acum este f agitata si nervoasa. Este momentul sa-i punem in colivie sau in afara coliviei un cuib,captusit cu fuior de canepa atentie,taiat marunt de circa 2cm,ca sa nu se spanzure cu el. Posibil intr-o ,sau mai multe zile o veti vedea pe cuib cum asi rotunjeste cuibul. Acesta este momentul cand trebuie sa bagati masculul la ea .Sigur va avea loc imperecherea.
CANTECUL:
Pe plan international sunt cunoscute 3 rase de canari de cantec;Roller de Hartz ,Malinois si Timbrado Spaniol. Unii specialisti mai vorbesc si canarul de cantec rusesc si american. Nu-i contrazic.

Roller de Hartz,este un canar de origine germana. Din informatiile mele la noi ,la CIsnadioara ,langa Cisnadie (Sibiu ) se afla un puternic club de rolleristi Felicitari pt ei.Acest canar este de talie mica cam 14cm lung. El are 3 culori de baza ;verde ,galben si patat.Caracteristic pt el sunt cele 8 parti care le canta cu ciocul inchis,Aceste parti sunt; hohrollen-tura rulata adanc, Knorren-tura toarsa de bas, wasserrroler- clipocitul apei, glucken- tura galgaita,schockeln-tura leganata,hochklingel-tura mai moale,pfeifen-tura de flaut si klingeltouren-clopotel de sonerie, Nu este un canar pretentios sau dificil ,deci se poate inmulti usor Sunt ceva probleme la cantec. Pt aceasta recomand sa consultati spcialistii
MALINOIS. NUmele provine de la orasul belgian Malines. Este un canar de cul galbena de circa 15-16 cm lung.Spre deosebire de roller acesta canta cu ciocul deschis. Cantecul este asemuit cu sunetele de apa adica e armonios,cristalin,variat,cu tonuri puternice si grave. Sunt cunoscute 12 ture distincte. Tipica pt el este si pozitia de stat si anume alungit pe bat,cu coada deschisa in evantai.E un canar robust,care se reproduce fara probleme mari. Atentie la el ca este dispus sa invete de la orice pasare apropiata, deci va invata si triluri mai putin placute.
TIMBRADO SPANIOL,este un alt cantaret crescut in Spania putin cunoscut ,acum ,la noi. Are o talie mica de 12cm lung.f. subtire,semanand cu pasarile salbatice. De obicei de cul galbena. Si el e predispus sa invete si de la vacini,asa ca atentie la profesorii lui.

Pe plan international,specialistii au impartit canarii in 3 categorii ; de cantec de care am zis cate ceva ,de postura si de culoare.
Voi zice cate ceva despre canarii de postura Iata cateva rase;gloster,norwich, crested ,nw. crested, nw.bred,grizzly,yorkshire,border,scotch fancy,lancashire frizat ,japan, cocosat …etc.

5 thoughts on “Din tainele unui crescator cu experienta

  1. Un articol foarte bun Felicitari !!! Doar o mica rectificare daca imi permiti ,eu nu recomand custile care au partea de jos a custi fara gratar chiar daca se pune nisip .Canari sint predispusi la infecti cocidiosis,salmonelas … daca ajung sa manince nisip unde cad excreméntele. De asta crescatori recomanda cusca cu gratar in partea de jos si cu tavitza pentru excremente. Inca o data te felicit pentru aces frumos articol . Ps ( imi pare rau pentru greseli in scris sint plecat de mult timp afara )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s