MUGURARUL (PYRRHULA PYRRHULA)

MASCULUL 


CIOCUL-de culoare neagra
OCHII-de culoare negri
CAPUL SI GATUL-culoarea calotei si imprejurul ciocului de culoare neagra
CEAFA-trebuie sa fie scurta si indesata
SPATELE-de culoare gri-albastrui
GATUL,PIEPTUL SI LATERALELE-au culoarea rosie si este delimitat de calota neagra care acopera ochii ajungand pana sub
cioc
ABDOMENUL-partea de jos si de sub coada de culoare alba
ARIPILE-remigenele primare si secundare sunt de un negru cu reflexe albastrui.Au o bara gri-albastruie care porneste de la bordul exterior al aripii si se largeste catre spate.Doua mici pene rosii orneaza remigenele terte.
DEASUPRA COZII-culoarea alba
COADA-penele sunt de culoarea neagra-stralucitoare
PICIORELE-sunt negriciose
UNGHIILE-negriciose

FEMELA

Are aceleasi caracteristici ca ale masculului dar cu urmatoarele diferente:
SPATELE-gri-brun
PIEPTUL.GATUL SI LATERALELE-culoarea gri-brun cu tinte de bej

O ALTFEL DE DESCRIERE :

Are 18 cm marime, iar coloritul este cenusiu pe spate, negru pe aripi si coada, rosu trandafiriu pe piept la mascul, cafeniu roscat pe piept la femele. Ciocul este negru albastrui, conic, scurt si gros. Picioarele sunt brune. Mediul de viata il constituie padurile mixte si de conifere, bogate in subarbusti si cu numeroase luminisuri insorite. Ouale, in numar de 4 – 5, depuse zilnic, incepand din aprilie pana in mai sunt fusiforme, netede, lucitoare, albastre deschis, cu intensitati ce alterneaza, cu puncte si cu pete maro-negricioase, maro-purpurii si violet – deschis, masate la capatul rotund al oului. Incubatia dureaza 12 – 14 zile. Cloceste numai femela, care in aceasta perioada este alimentata de mascul; au loc doua sau chiar trei clociri pe an. Puii sunt nidicoli, cu perioada post embrionara de 12 – 18 zile. In primele 6 zile sunt acoperiti de femela, in timp ce masculul aduce hrana, dupa aceasta ambii parinti participa la hranire. Puii sunt acoperiti cu puf des, destul de lung, gri-negricios; gatlejul este roz cu puncte gri – purpuriu pe laturi, umflatura marginala a ciocului este galbena palid. Hrana se constituie din seminte diferite, bace, muguri de copaci si arbusti, mai rar insecte.

Pasare sedentara in tara noastra mugurarul cloceste in mai ales in padurile de munte ale Carpatilor ,de unde in iernile mai geroase coboara spre cimpie .Masculul adult are partea superioara a capului si cea din jurul ciocului de culoare vinat negricioasa ,partea superioara a corpului ,tectricela mici si mari ale aripilor cenusii ,tirtita alba,gitul laturile gitului si gusa rosu deschis carmin,abdomenul si tectricele superioare ale cozii,albe .Rectricea exterioara are ambele parti si uneori de-a lungul rahisului prezinta o pata alba mai mult sau mai putin lata.Remigele negre: primaare dunga dreapta ,iar urmatoarele patru remige sint scobite la virf,bordate cu sur-deschis ;ultimele regiuni sint vinat -negricioase .ultima remige este cea mai mica cu steagul exterior suriu,mai mult sau mai putin suflat cu roz-rosiatic.Tectricele mici sur-inchise,cele mai lungi vinat-negricioase cu virfurile sur-deschis formind peste aripa oo banda evidenta .Ciocul negru,irisul si picioarele brune.
FEMELA adulta este ceva mai mica decit masculul ,are spatele cu luciul brumat iar partea ventrala sur-deschis cu luciu brun-roscat ,si mai mult sau mai putin porfiriu.
Pasarile tinere (ambele sexe )au partea superioara si cea inferioara a corpului brun-ruginiu,fara sur sau rosiu.capulsi spatele fara negruiar la masculi tineri spatele este citeodata suflat cu rosiu.Cuibareste in padurile de munte ,incepind cu a doua jumatate a lunii aprilie si depunin de regula 5-6 oua .
Hrana in libertate consta din seminte ,fructe ,muguri (de unde ii provine si numele)si insecte.Sint crescuti si reprodusi cu succes in captivitate datorita coloritului sau foarte frumos in prezent ajungindu-se la diferite mutatii de culoare ,cele mai cunoscute fiind:bruna,pastelo,pastelo -bruna,baltatii,lutino.

Sursa:

http://clubulromandefringil.forumgratuit.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s