Canarul, subspecii si varietati

Exista numeroase specii de canari colorati, insa ne vom limita la prezentarea celor mai cunoscute si des intalnite.
Red factor canary
Este probail cel mai cunoscut si mai apreciat canar de culoare. Dupa cum ii spune si numele coloritul sau are la baza rosul. Aceasta specie a fost dezvoltata de un crescator german, Dr. Duncker, care a imperecheat un canar galben (se presupune ca un German Roller) cu un o specie de cinteza Red Siskin, originar din America de Sud. Astfel a obtinut pui cu un penaj predominant roscat. Astazi nuantele de rosu variaza de la portocaliu intens pana la rosu aramiu, roz s.a. In aceasta categorie sunt inclusi doar canarii care au mostenit de la parinti nuantele de rosu nu si cei colorati artificial. Totusi un canar rosu pentru a avea o culoare cat mai intensa trebuie sustinut in perioada de naparlire alimentar pentru a-i creste un penaj cat mai colorat in rosu. Carotenul este o substanta natural care ajuta cel mai mult in acest sens. Hraniti canarul in timpul naparlirii cu legume si fructe bogate in caroten (morcovi, brocoli, fructe de padure, rosii, ardei rosu). Sau puteti achizitiona din comert hrana speciala pentru canari rosii, care fie contine derivati de caroten naturali, fie pigmenti artificiali cum ar fi Canthaxanthin. Unii specialisti recomanda ca acesti canari sa fie hraniti tot timpul cu hrana de acest tip. Canarii rosii se impart in 2 categorii in functie de nuante: lipocromi si melanici.
Cinnamon canary
A aparut ca specie de sine statatoare undeva pe la inceputul secolului 19. A fost devoltata de crescatorii englezi si este considerata specia de canari cu cea mai buna calitate a penelor. Din paleta genetica s-a eliminat negrul rezultand un canar de culoarea scortisoarei, de unde si numele. Aceasta specie a luat parte la formarea tipului Norwich, cu care se aseamana mult, insa exista si anumite diferente, speciile fiind stabile, de sine statatoare. Acest canar este mai mare si mai vioi decat ruda lui.

Exista sute de varietati de canari privind din prisma culorii. Mutatiile genetice in acest sens sunt numeroase, iar specialistii se joaca cu proportiile intre cei doi pigmenti rezultand culori cat mai atractive. Iata mai jos descrise pe scurte alte cateva tipuri de canari de culoare:

– Tipul galben lipocrom: derivat din canarul salbatic, caracterizat prin absenta totala a melaninei.
– Tipul ivoriu: reprezinta tipul diluat al celui precent, aparut prin anii ’60. Coloritul e similar cu cel al fildesului, care capata note galbui pe masura ce avanaseaza in varsta.
– Tipul portocaliu-rosu: obtinut prin combinarea tipului galben cu cel rosu. Penajul este format atat din pene rosii cat si galbene.
– Tipul ivoriu-roz: obtinut prin incrucisarea unui tip ivoriu cu unul portocaliu-rosu.
– Tipul alb dominant si recesiv dominant: caracterizat prin absenta pigmentului negru si maro.
– Tipul maro-negru: caracterizat prin prezenta desenelor negre maronii pe aripi, spate, coada si umeri.
– Tipul maro: penaj de diferite nuante de maro, cu desene de un maro mai inchis pe aripi si coada.
– Tipul agat: penaj de culoare gri cu reflexii albastrui.

Canarii de aspect

Aceasta categorie de canari este crescuta exclusiv pentru aspectul penajului si forma corpului. Cantecul sau culoarea sunt calitati secundare. Asta nu inseamna ca ei sufera la aceste capitole: si ei vin intr-o mare diversitate de culori si canta foarte frumos.

Border canary

S-a format din canarul salbatic, undeva pe la finalul anilor 1700, in regiunea aflata la granita dintre Anglia si Scotia, de unde si numele sau (“border” = granita). Borderul este una din cele mai apreciate specii din expozitiile de specialitate si una din cele mai raspandite in lume. Este o pasare mica de aproximativ 14cm, robusta, vioaie, cu un penaj de buna calitate. Culoarea lui cel mai des intalnita este galbenul insa poate avea si alte culori cum ar fi: alb, verde, maroniu sau tarcat.
Gloster canary

Aceasta specie s-a dezvoltat in Anglia prin anii ’20, fiind o specie relativ nou. S-a format prin incrucisarea a 3 foarte cunoscute specii: Roller cu creasta, canarul miniatural cu creasta si Border-ul. Aparitia lui s-a datorat faptului ca se dorea creearea unei specii cu creasta de dimensiuni mici, iar rezultatul a fost unul mult mai bun decat cel scontat.

Gloster-ul apare in 2 varietati: una cu creasta (mot) numita ”Corona” si alta fara mot, aspect obisnuit, numita “Consort”. Gena care determina aspectul cu creasta este dominanta si se manifesta doar in combinatie cu gena recesiva, a capului plat, fara cresata. Combinatia dubla, adica 2 gene dominante cu creasta este letala. Astfel cand se inmultesc doi canari Gloster, unul trebuie sa fie cu creasta, iar celalat fara, pentru a obtine pui sanatosi. Doi canari cu creasta imperecheati vor avea urmasi care nu vor supravietui in primele ore de viata.

Canarul acesta este mai mic decat Border-ul, avand aproximativ 11cm, este vivace, mandru. Varianta “Corona” trebuie sa aiba un mot, perfect rotund, cu un punct central, aspect de frizura “Beatles”. Motul nu trebuie sa aiba intreruperi, sa fie radiar si sa nu acopere ochii. Varianta “Consort” are penajul capului de aspect normal, cu evidentierea fruntii. Penajul poate veni in diverse culori, mai putin cele specifice canarului rosu. Verde si maroniu sunt cele mai populare.

Norwich canary

Este una dintre cele mai vechi varietati, aparand ca specie in urma cu aproape 400 de ani, in Anglia, adus si dezvoltat de imigrantii flamanzi, in zona orasului Norwich. Are un aspect robust, masiv, aproape 14- 16 cm, cap mare cu sprancene dezvoltate si gat subtire. Desi initial culorile acceptate erau doar rosul sau portocaliul, astazi crescatorii se axeaza mai mult pe forma corpului decat pe culori, astfel avem si exemplare galbene, albe, maronii. Fiind o specie mai mare sunt la fel de vioi ca si cei mai mici, desi la multe exemplare se observa o personalitate mai timida. Sunt excelente pasari de companie.

Fife canary

Este una din cele mai noi specii de canari si a aparut in Scotia in regiunea Fife in 1950, din dorinta de-a crea un Border, cat mai apropiat de cel original, deoarece in ultimii ani Border-ul asa cum il vedem si astazi a crescut in dimensiuni. Astfel a rezultat un canar minion, dar foarte asemanator cu Border-ul. Fife-ul nu depaseste 11cm, iar multi specialisti inca il privesc ca si varianta mica a Borderului. Sunt pasari foarte rezistente, ideale pentru incepatori. Vin in toate culorile pe care le pot avea canarii. Desi este un canar de aspect, cantatul lui nu se lasa mai prejos decat al rudelor lui de cantec.

Belgian canary

Este una dintre cele mai vechi varietati, care sta la baza multora dintre speciile de astazi. Foarte apreciat in secolul 19, pana la inceputul Primului Razboi Mondial, cand aproape a disparut. Este un canar de pozitie, fiind crescut pentru a sta pe stinghie intr-o pozitie cocosata. Este lung, aproape 18 cm si foarte ingust la corp, longilin. Capul este mic si garul lung. Penele sunt netede si fine, si pot fi verzi, galbene sau albe.

Yorkshire canary

A aparut pe la inceputul secolului 19, in Anglia prin incrucisarea mai multor specii cum ar fi Belgian, Lancashire si Norwich. Astfel s-a obtinu un canar de talie mai mare, longilin, cu penaj moale de buna calitate si miscari gratioase. Este numit si “Gentleman-ul”, fiind mai dezvoltat in partea superioara, cu o talie subtire si o pozitie indrazneata. Penele sunt scurte, stranse pe corp si matasoase. Culorile sunt diverse: galben, verde, maroniu sau alb.

Lizard canary

Este o specie foarte veche de canari, aparuta in Franta la 1700, dar care aproape fost distrusa de cele 2 razboaie mondiale. Are aproape 14 cm, iar numele ii vine de la aspectul de scara/solzi al penajului, asemnaator cu o soparla. Caracterisitica lui principala sunt petele negre dispuse regulate de-a lungul spatelui si capul de culoare galbena, mai deschisa fata de restul corpului. Coloritul poate fi de la galben inchis la maroniu, sau chiar argintiu. La aceasta specie se practica hranirea pentru intensificarea culorii. Penajul are aspectul cel mai placut, cu marcajele negre cel mai bine evidentiate in primul an de viata, pana la prima naparlire. De aceea in expozitii sunt prezentat doar exemplare tinere, pana la 1 an. Apoi desenul mai atenueaza din intensitate.

Canarul Frizat Parizian

Se remarca prin penele sale franjurate iar lungime pasarii poate depasi 20 cm.

Canarul Frizat Olandez

Canarul Olandez este special selectionat pentru penele sale franjurate care imita niste volanase.

Sexarea canarilor
Diferentierea sexuala la canari este dificil de realizat, chiar si de catre crescatorii cu experienta. Totusi de-a lungul timpului unii specialisti au emis diverse teorii in acest sens, bazandu-se pe observarea pasarilor lor de-a lungul a multor ani.

Trebuie mentionat de la inceput ca nicio metoda nu poate spune cu o exactitate de 100% sexul real al canarului. Deasemenea nu toate metodele sunt valabile la toate speciile de canari. Cu toate acestea in doua moduri putem spune cu precizie absoluta daca canarul nostru este femela sau mascul:

– daca depune oua este cu siguranta femela
– testul ADN, care va determina sexul genetic al pasarii, acelasi cu cel real.

Cum la noi efectuarea de teste ADN la canari este inca o utopie, iar momentul cand pasarea a depus ouale poate fi prea tarziu, ne vom ghida dupa alte metode care ne pot macar orienta inspre sexul corect al canarului.

1. Testarea puilor in prima luna de viata, cand au inceput deja sa le apara cotoarele viitoarelor pene. Cel care a enuntat aceasta teorie (James Anangnos) garanteaza pentru corectitudinea ei de 100%. Cand puii sunt in cuib cu capetele afara asteptand sa fie hraniti, apropiati mana sau doar un deget de marginea cuibului. Conform lui, femelele vor ramane nemiscate, in timp ce toti masculii isi vor ascunde capetele si vor ridica fundul. O alta teorie care crede ca rezolva acest mister inca de cand canarii sunt pui decurge astfel: toti pui in varsta de aproximativ o luna se pun pe un prosop sau o suprafata plana nealunecoasa, in linie. Primii care se vor misca, vor topai sau se vor agita vor fi masculii, in timp ce femelele raman la locul lor. Cand luati puii pentru a-le monta inelul pe picior mai puteti primi un indiciu. Se pare ca amsculii au degetul central mai lung decat celelalte, pe cand la femele au aceeasi dimensiune.

2. Restul metodelor care vor fi prezentate mai jos se aplica in perioada cand pasarile sunt deja adulte. Culoarea poate fi un alt indicator relativ al sexului canarului. La indivizii care au la baza pigmentul galben, masculii au penajul de culoare mai intensa in timp ce culoarea femelelor este mai pala.

3. Cantatul: majoritatea specialistilor spun ca daca un canar canta este cu siguranta mascul. Si de cele mai multe ori au dreptate, insa sunt si exceptii. Unii masculii nu canta, fie pentru ca nu au fost invatati, fie pentru ca nu se simt in siguranta (cand sunt mutati) sau sunt doar prea lenesi. Astfel dac canarul nu canta nu putem spune ca e femela. Pe de alta parte, si femelele canta. In general ele au un cantat mai slab, lipsit de verva, de scurta durata si cu un repertoriu mai limitat. Foarte rar exista exemplare feminine care pot concura cu un mascul si confundate cu acesta. Cantatul masculilor e greu sa fie confundat cu al femelelor. Se intensifica mai ales in perioada de imperechere.

4. In perioada de imperechere este destul de usor sa ne dam seama de sexul canarului. Primavara, cand are loc, femelele se pregatesc sa isi construiasca cuibul; ele sunt singurele care participa la aceasta munca. In schimb masculii isi intensifica trilurile, devin mai agitati si executa dansuri de curtare.

5. Tot in aceasta perioada putem purcede la un control fizic al pasarilor. Examinati regiunea anala a lor (cloaca). La masculii apare o proeminenta (pseudo-penisul) care depaseste linia abdomenului. La femele cloaca apare rotunda spre deosebire de a masculilor care este ingusta. In afara perioadei de imperechere regiunea anterioara anusului la femela are forma de cupola. In perioada de imperechere capata o forma de torpila, alungita.

Incercati aceste metode de determinare a sexului. Analizati rezultatele! Daca primiti acelasi rezultat de la mai multe dintre ele, puteti lua acel raspuns ca cel corect. Daca obtineti rezultate contradictorii va trebui sa asteptati pana cand canarul va fi adult si va manifesta caractere specifice unui anumit sex.

Advertisements

2 thoughts on “Canarul, subspecii si varietati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s