Pasarea tesator

Sub aceasta denumire sunt cunoscute mai multe specii de pasari mici apartinand familieiPloceidae, din ordinul  Passeriformes.pasare-tesator Dupa cum denota si numele, aceste pasari poseda remarcabila abilitate de a impleti cu ciocul. In acest fel, pasarile reusesc sa isi construiasca un cuib robust, bine inchegat si foarte rezistent.

Pasarea  tesator traieste in Africa, sudul Asiei si mai nou in  cateva tari  din America Centrala. Prefera savanele, padurile, mlastinile, stepele si chiar parcurile si livezile. O conditie esentiala este existenta unei surse de apa proaspata in zona (rau, lac, balta). In afara sezonului de imperechere, cardurile de pasari tesator pot migra spre regiuni deschise, putin mai aride, insa intotdeauna se intorc la locul de bastina, aflat in  apropierea apei. Aceste pasari nu agreeaza deloc ariditatea.

Pasarea tesator este de dimensiuni mici, masurand intre 15 si 20 de cm, si cantarind aproximativ  35-45 de grame. Masculii sunt colorati  intens in galben si negru, atunci cand se afla in sezonul de imperechere. Femele au coloritul mai sters, de regula masliniu-gri, cu aripilie galben cu negru. Masculii, in sezonul de imperechere, poarta o masca de culoare neagra, cu ceafa de culoare maro puternic. Aripile sunt caracterizate de marcaje galben- negru.

Pasarea croitor este omnivora. Consuma atat insecte, cat mai ales seminte si fructe. In functie de specie, pasarile croitor traiesc in carduri  mari, ce pornesc impreuna in cautarea hranei. In unele zone din Africa, stolurile de pasari croitor provoaca pagube mari culturilor de cereale.

Masculii sunt cei care se preocupa de construirea cuibului. In fapt, cuibul este secretul cu care un mascul seduce o femela. Constructia unui cuib poate dura 8-15 ore. Masculii isi folosesc ciocul conic, extrem de abil, si picioarele  pentru a impleti si a lega noduri, totul pentru a forma o structura rigida si bine consolidata.

Pasarile croitor sunt foarte creative in ceea ce priveste materialele utilizate. Se folosesc de iarba, frunze, crengute, radacini luate ca atare, sau preparate, taiate in functie de necesitati.

Cuibul are forma de para, cu un orificiu de acces ingust situat lateral. Din orificiu de acces,cuibul se continua cu un culoar indreptat inspre  superior. Abia la capatul tubului are loc intrarea efectiva in cuib. In acest fel, pasarile se protejeaza de pradatori sau de pasari parazit precum  cucul.

Cuibul este construit pe crengile copacilor, de regula atarnand deasupra apei (un mijloc suplimentar de protectie impotriva pradatorilor). In functie de marimea coloniei, intr-un singur copac pot fi zeci sau sute de cuiburi.

Masculii sunt poligami, putand sa construiasca mai multe cuiburi in care sa atraga 4-5 femele, intr-un singur sezon. Durata sezonului ploios influenteaza si durata sezonului de imperechere la pasarea croitor.

Tesatorii sociali din Africa (Philetairus socius) nu isi construiesc cuiburi individuale. In schimb masculii coloniei colaboreaza pentru ridicarea unui cuib imens, comun, in care pot trai pana la 400 de pasari. Un astfel de cuib poate ocupa coronamentul unui intreg copac si dureaza 100 de ani. Inauntru, spatiul este divizat in incaperi pentru clocit, dormit si servit masa. In centrul cuibului se acumuleaza caldura pe timpul zilei, iar noaptea pasarile se strang aici pentru a dormi.

O alta specie africana,  Mlimbus cassini, isi construieste cuibul sub forma unui vas de distilat (amfora), cu gatul lung si ingust, ce se deschide intr-o sectiune vasta a cuibului.

pasare tesatorQuelea quelea, tesatorul cu cioc rosu din Africa este considerat a fi cea mai abundenta pasare non-domestica din lume. Traieste in colonii mari ce pot numara si 100.000 de indivizi. Aceasta specie este comparata cu lacustele, cand vine vorba despre pagubele lasate culturilor de cereale. Aceasta specie isi construieste un cuib sub forma de minge, avand la baza o multime de fire de iarba innodate intr-o structura foarte complexa.

Femela de pasare tesator depune 2-3 oua de culori variate, de la femela la femela, pentru a putea pacali cucul, care isi depune ouale in cuibul lor. Ouale sunt clocite timp de 14 zile, doar de femela.  Dupa 14-20 de zile de la eclozare pui sunt deja impanati si incearca sa zboare.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s