SCATIUL PINILOR(CARDUELIS PINUS)

Acest mic fringilid este foarte asemanator cu scatiul european si il putem gasi in Alasca,Canada si in centrul-nordul continentului american.


Are in de 12 cm lungime dar poate varia intre 11 -14 cm in functie de subspecie.
Se mai cheama si scatiul Euro-Asiatic datorita faptului ca se gaseste in aceste zone.
In natura il putem intilni mai tot timpul in virful arborilor. Acest mic fringilid are in jur de 12 cm iar dimorfismul sexual este destul de accentuat: masculul are fruntea si calota de culoarea neagra.

In perioada reproducerii, prefera padurile de conifere. Masculul alege locul unde femela incepe sa construiasca cuibul aproape inaccesibil. Cuibul are forma unei cupe, destul de profund si este construit numai de femela. Materialele folosite sint ramuri mici, radacini subtiri, pene, par de animale. Ouale sint in numar de 3-5 si sint clocite numai de femela. Puii sint alimentati de ambii parinti cc 20 de zile. Dupa perioada napirlirii se aduna in grupuri de minim 10 mai tot timpul in cautarea hranei.
In captivitate este foarte des intilnit in crescatorii.este recomandata o voliera de 1,5×1,5x2m. Inauntru se vor introduce citeva ramuri de brad. Fiind o pasare care sufera de caldura este recomandat ca locul volierei sa fie amplasat intr-un loc umbros. Cuibul se pozitioneaza sus camuflat intre ramuri. In cele mai multe cazuri masculul nu lasa femela sa cloceasca si atunci este indepartat, dar trebuie reintrodus dupa ce au aparut puisorii,c are vor fi inelati in a 6-7 zi cu inel de tip A(2,4mm).
Ca hrana se poate folosi un amestec pentru canari,fructe si legume tot timpul anului.
Se cunosc 3 subspecii:
-carduelis pinus pinus
-carduelis pinus macroptera
-carduelis pinus perplexa
Penajul acestui mic scatiu are mai multe striatii de maro si brun pe un fond maroniu -alb murdar decit verisorul sau european.Aripile sint negre cu banda alara galbena ,femela avind mai putin galben la aripi decit masculul.

Carduelis pinus(Wilson 1810)isi gaseste hrana preferata in padurile de conifere iar americanii pentru a-l atrage in gradini folosesc nuci si alune,chiar si bucati de grasime.
Femela construieste un cuib(de obicei in pin)in ramurile mai inalte ale coniferelor singura dar in schimb masculul o hraneste pe toata perioada incubatiei.Construiesc cuiburi adiacente unul de altul la doar citiva metri unul de celalalt.Femela depune 4-5 oua de culoare azur cu mici puncte maro si le cloceste 12-13 zile.
Acest mic cintator a suferit un declin in anul 1966 datorita defrisarilor masive .
Iarna migreaza in grupuri foarte numeroase in zonele sudice iar ornitologii au notat o caracteristica :nu se intorc intotdeauna in acelasi loc.
In captivitate se poate folosi un amestec de seminte pentru spinus inmultit cu ciulini,arin rosu si molid.

Se mai cheama si scatiul Euro-Asiatic datorita faptului ca se gaseste in aceste zone.
In natura il putem intilni mai tot timpul in virful arborilor. Acest mic fringilid are in jur de 12 cm iar dimorfismul sexual este destul de accentuat: masculul are fruntea si calota de culoarea neagra.

In perioada reproducerii, prefera padurile de conifere. Masculul alege locul unde femela incepe sa construiasca cuibul aproape inaccesibil. Cuibul are forma unei cupe, destul de profund si este construit numai de femela. Materialele folosite sint ramuri mici, radacini subtiri, pene, par de animale. Ouale sint in numar de 3-5 si sint clocite numai de femela. Puii sint alimentati de ambii parinti cc 20 de zile. Dupa perioada napirlirii se aduna in grupuri de minim 10 mai tot timpul in cautarea hranei.
In captivitate este foarte des intilnit in crescatorii.este recomandata o voliera de 1,5×1,5x2m. Inauntru se vor introduce citeva ramuri de brad. Fiind o pasare care sufera de caldura este recomandat ca locul volierei sa fie amplasat intr-un loc umbros. Cuibul se pozitioneaza sus camuflat intre ramuri. In cele mai multe cazuri masculul nu lasa femela sa cloceasca si atunci este indepartat, dar trebuie reintrodus dupa ce au aparut puisorii,c are vor fi inelati in a 6-7 zi cu inel de tip A(2,4mm).
Ca hrana se poate folosi un amestec pentru canari,fructe si legume tot timpul anului.

Sursa:
 http://clubulromandefringil.forumgratuit.ro

One thought on “SCATIUL PINILOR(CARDUELIS PINUS)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s